PLANTS FOR INSIDE AND OUTSIDE

header white

INTERIOR May 15 2017  Comment

  • — PLANTS FOR INSIDE AND OUTSIDE —
  • written in Dutch (& English post coming up!)

In deze tijd van het jaar zijn veel mensen volop in de weer om hun tuin, balkon of dakterras een verse update te geven. Een actuele tuintrend is om buiten een huiselijke sfeer te creëren, het gevoel van een tweede huiskamer maar dan buiten. Omgekeerd is het ook een trend om buiten naar binnen te halen (hashtag urbanjungle). Weet je niet welke planten geschikt zijn voor deze trends en het zowel binnen als buiten goed doen? Lees dan vooral even verder, want de “binnenstebuitenplanten” van de maand mei zijn perfect voor zowel binnen als buiten. Kun je nog eens afwisselen ;).

Ikzelf heb een prachtige roze Lelie die momenteel vol in bloei staat op mijn dakterras en een heerlijke bloemige geur verspreidt. De bloemen zijn rood, oranje, geel, roze, paars, bijna zwart, wit, tweekleurig of meerkleurig. Vandaag kwam ik er toevallig achter dat bij aromatherapie de geur van lelie een veilig gevoel opwekt. Ah! Misschien zit ik daarom zo graag bij mijn lelie in de buurt als ik buiten ben ;).

De Calla is nog zo’n plant die ik erg mooi vind, met zijn grote kelkvormige bloemen. De allermooiste variant vind ik de Calla Flamingo. Zoals de naam al doet vermoeden is het een plant met prachtige flamingoroze bloemen op een hoge steel. De calla staat prachtig in de tuin, maar de bloem op zichzelf staat ook prachtig in een lange smalle vaas.

Het prachtige paarse Balkonklokje had ik vorig jaar ook buiten staan, maar ik ben bang dat ik hem na de winter heb aangezien als een eenjarige plant die het dit jaar niet meer ging doen en dus als een dor hoopje heb weggegooid… Toch maar weer even een nieuwe kopen dus ;). In de knop lijken de bloemen op vrolijke ballonnen, en als ze open gaan nemen de bloemblaadjes een stervorm aan. Het ballonklokje bestaat in een paarse, roze en witte variant.

Dan is er nog de Celosia met zijn fluweelachtige pluimen in knallende kleuren zoals rood, geel, roze, paars, oranje en groen. Celosia wordt zo’n 35-40 cm hoog, heeft een licht kruidige geur en heeft, afgezien van voldoende water, niets nodig om maandenlang mooi te bloeien.

De Campanula mag er dan frêle uitzien, maar hij is sterk, gemakkelijk te onderhouden en maakt eindeloos nieuwe bloemen aan. Ikzelf heb deze plant in het verleden ook meerdere seizoenen op mijn dakterras gehad en had erg lang plezier van de mooie paarse bloemen. Hij bestaat in de kleuren wit, roze, lila en paars. Maar paars en lila blijven toch mijn favoriet.

Welke binnenstebuitenplant vindt jij het mooist?